Digitalizálás

„Egy Magyar missziós Brazíliában” című könyv teljes anyagát „digitalizáltam” a nyomda számára, a szerző Magyar Gyula Szervác bencés testvér megbízásával és segítségével. Ezekben az időkben nem voltak még síkágyas szkennerek vagy más digitalizáló berendezések. Csak később jelentek meg a dobszkennerek, sor olvasok.  Így csak a könyv teljes szövegét csak „gyalogosan” betűről -betűre lehetett digitalizálni. Szabadidőmben hetekig esténként jött Szervác testvér és „tollbamondással” haladtunk a könyv tartalmával. Igen megnehezítette kezdeten a brazil szószedetű kifejezések nevekben található speciális karakterek beírása hiszen a magyar billentyűn ezek nem szerepeltek a szövegben meg igen gyakran, mint például az: â amit az ALT+0226 lenyomása után jelent meg vagy a ç ALT+0231 -ra. Négy hónapig tartott mire elkészültünk vele. Persze lehet, hogy ha nem mesélt volna annyit az egyes sztorik leírása közepette, hamarabb is befejezhettük volna.

Mivel a könyv már nem kapható de vannak akik még elolvasnák, akár a tengeren túl Brazíliában, közzéteszem. Itt olvashatjátok el.
A családi neveket kiemelem a, helyneveket aláhúzom, mert utazásaink során amit Szervác testvérrel tettem meg Brazíliában
22 évvel ezelőtt, arra késztet, hogy az általam látott tájakat, eseményeket, embereket egy-egy odaillő illusztrációval fogom kiegészíteni a későbbiek folyamán. Több órányi videót vettem Hi -8 as film szalagra, amelyek feldolgozási munkái időigényes folyamat.

 

 


Egy másik digitalizálásom az „Evangélium nevelés lélekben és igazságban” című már nem forgalmazott kötetet Richárd atya megbízásából digitalizáltam 2005-ben. Minden egyes tanulmányt htmlbe szerkesztve betömörítve tettem fel egykori  honlapunk egyik oldalára. Jelszóval láttam el, amit nem írtam ki és kíváncsian vártam mikor jelentkeznek érte.
2012-ben jelentkezett egy illető aki már évek óta kereste a kötetet, le is töltötte de nem tudta megnyitni.
Nos hat évig vártam, és lám nem volt hiábavaló digitalizálásom.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.